Varför låna när man kan spara?

För många är det ett lätt beslut att ta ett lån, medan andra drar sig in i det sista för att skuldsätta sig. Ingen av inställningarna till lån är helt rätt i alla lägen utan det handlar om att kunna motivera sina lån. Det handlar om att kunna visa på att det är mer lönsamt att låna än att spara till varje enskilt inköp.

spargrisNär det kommer till att köpa hus eller bil är väl de flesta rörande överrens om att lån kan vara ett bra alternativ. Dessa är stora investeringar som det tar lång tid att spara undan pengar till. Då kan det vara motiverat att ta ett lån för att få tillgång till huset eller bilen direkt – inte om 20-30 år. Genom att låna köper man sig snabb tillgång till boende, bil eller vad det nu än må vara.

När det kommer till att låna eller handla på avbetalning vid mindre inköp. Det gäller främst inköp som inte är större än 10 000 kr. Då är det generellt sett bättre att spara undan pengar i förväg istället för att låna till inköpen. Att spara undan 10 000 kr bör ta mellan två och fem månader beroende på vilket ekonomiskt utrymme man har efter att räkningar betalats. Istället för att betala av på köpet under de efterkommande fem månaderna kan man lika gärna spara undan pengar fem månader i förväg. Det kan vara otåligt att vänta på att kunna köpa den där nya kylen och frysen, men man tjänar helt klart på det. När man lånar till inköp betalar man räntor och avgifter för att få tillgång till pengarna direkt. Detta är något du slipper om du i förväg sparar undan till din konsumtion. Även de så kallade räntefria avbetalningsköpen brukar kosta mer än om du betalar varan direkt. Ofta blir slutpriset och summan av alla avbetalningar högre än det pris som varan har i butiken.

Slutsatsen är alltså att lån lönar sig i vissa fall, särskilt när det handlar om stora inköp. När det kommer till förhållandevis billiga inköp är det däremot bättre att spara undan pengar i förväg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *