Starta eget, vad blir min lön?

ekonomi

Många människor startar eget inom olika områden, och för många är det dessutom första gången de kommer i kontakt med företagsekonomi. Många av dessa entreprenörer har heller ingen direkt erfarenhet av bokföring, och har svårt att under den första tiden riktigt greppa vad de kan ta ut som lön. Man kan ju lätt se hur mycket pengar det finns på firmans konto, men dessa pengar skall ju också användas till att betala leverantörer och betala F-skatt.

Även med det enklaste bokföringsprogram kan man dock lätt få fram följande per månad: Summa intäkter utan moms. Summa utgifter utan moms.

Om man drar utgifterna från intäkterna får man fram bolagets överskott. Av detta kan man som en tumregel ta ut hälften som nettolön. Det är en ganska grov tumregel, egentligen kan man ta ut lite mer, men det blir en positiv överraskning senare. Om man vill veta hur mycket det uttaget skulle ha varit som bruttolön så tar man beloppet och dividerar med 0,7. För att få grepp om momsen: Summa moms på utgående fakturor eller på andra intäkter (utgående moms). Summa moms från alla inköp (ingående moms). Dra nu ingående moms från utgående. Man får nu den summa som skall betalas till staten vid momsredovisningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *