Låna snabbt med s.k. SMS-lån

SMS-lån är en typ av kredit där låntagaren snabbt kan låna mindre summor, vilket vanligtvis sker med ett mobilabonnemang och SMS-kommunikation med kreditföretaget. I själva verket används beteckningen SMS-lån även av de lån som tas genom att kreditföretagens webbplats utnyttjas istället för SMS.

Den här typen av krediter är till för att ge konsumenter möjlighet att jämna ut variationer i inkomsten när det behövs ett tillfälligt tillskott i kassan. Det kan till exempel röra sig om oförutsedda utgifter.

Låntagaren kan snabbt få det lånade beloppet, kredittiden är kort och den totala lånekostnaden är hög. Lånesummorna rör sig vanligen om mellan 1000-5000 kronor och betalningsfristen ligger normalt på 30 dagar. I Sverige kräver denna typ av blancolåneverksamhet enbart att företaget gör en registreringsanmälan hos Finansinspektionen och behöver inget tillstånd. I Sverige har Konsumentverket som uppgift att utöva tillsyn över dessa företag.

SMS-lån etablerades under 2006 i Sverige och har främst visat sig vara en nordisk företeelse som framförallt finns företrädd i Finland och Sverige. Processen för att få ett SMS-lån är ofta väldigt kort och ser ofta liknande ut hos olika företag. Du väljer först hur mycket pengar du vill låna, sen identifierar du dig via ett SMS. Efter det bekräftar du din ansökan och godkänner företagets avtal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *