Investera i Bitcoins

Troligtvis har du hört talas om den virtuella valutan Bitcoin genom olika medier. Bitcoin har funnits som virtuell valuta sen 2009. Den internationella valutabeteckningen för bitcoins är BTC; jämförelsevis är SEK den internationella förkortningen för svenska kronor. Men till skillnad från de flesta andra valutorna så är inte Bitcion knutet till någon centralbank. Det medför att Bitcion inte kan påverkas av politiska kriser eller kontrolleras av monopolliknande betalsystem.

Bitcion upprätthåller sin säkerhet och sekretess genom att använda mycket avancerad kryptografi samt genom att använda sig av en distribuerad databas som journalför alla Bitcion-transaktioner som sker i nätverket. Anledningen är att man vill kunna försäkra sig om att en Bitcion endast kan spenderas av sin rättmätiga ägare som förvaltar den i sin virtuella Bitcion plånbok och därmed endast spenderar den en gång innan den byter ägare.

Här under följer en genomgång av vad Bitcion är

För att kunna handla med måste man först installera ett program som fungerar som en virtuell plånbok som håller reda på hur stor andel av valutan som ägs. Precis som andra banktjänster online är plånboken krypterad och lösenordsskyddad. Det gör att endast den som har rätt lösenord kommer åt plånbokstjänsten, precis som en vanlig internetbank. Men till skillnad från en internetbank är det viktigt att ta en backup på den virtuella Bitcoin-plånboken och spara en säkerhetskopia med jämna mellanrum. Om man av någon anledning skulle förlora sin plånbok kommer investeringen att gå förlorad.

Är Bitcoin här för att stanna eller bara en bubbla?

Bitcoin har funnits som virtuell valuta sedan 2009 och kommer med allra största sannolikhet att bli ett vanligare betalningsmedel i framtiden. Dock är det svårt att idag förutspå i vilken form Bitcoin kommer att utvecklas. Det beror främst på hur länder som USA väljer att förhålla sig till den nya valutan. Men på senare tid har många positiva utspel gjorts i USA vilket tyder på att Bitcoin kommer att bli mer och mer accepterar som betalningsmedel.

Värt att tillägga är att en Bitcoin var värd ca $40 i början av 2013. Idag har värdet mångdubblats men precis som med all valutahandel finns det naturligtvis risker oavsett hur accepterad Bitcoin kommer att bli som betalningsmedel.

Hur handlar jag Bitcoin?

Idag finns det flera stora virtuella handelsplatser för handel med Bitcoin. För att handla behöver man först registrera sig på någon av dessa handelsplatser exempelvis på MTGOX som är en av de större internationella. Men det finns även en svensk Bitcoin-handelssajt som heter BTCX.

För att minimera ljusskygg verksamhet måste du visa företaget bakom handelsplatsen vem du är genom en så kallad KYC (know-your-client) process. Vanligtvis måste man skicka med en kopia på sitt giltiga pass eller ID-kort samt en faktura som innehåller det namn och den adress som man anger vid registreringen på handelsplatsen. Fakturan får inte heller vara äldre än tre månader. Det är för att handelsplatsen ska kunna identifiera din identitet samt bostadsadress. För den vill läsa mer om Bitcion så finns det flera fördjupande Bitcoin-forum att besöka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *